GFI Software

Sve što trebate znati o Ransomware-u.

Što je Ransomware i od kuda dolazi?

 • Softver napravljen sa svrhom zaključavanja korisničkih podataka.
 • Prenosi se putem e-pošte, USB uređaja ili internetskog sadržaja.

S obzirom na prirodu prijetnje ne postoji jedinstveno rješenje. Potrebno je implementirati i kombinirati nekoliko različitih sigurnosnih rješenja kako bi se adekvatno zaštitili. U nastavku možete pronaći kratak vodić kroz Ransomware i nekoliko savjeta o tome kako učiniti Vaš sustav sigurnijim.

Ransomware
Discover GFI MailEssentials
Činjenice o Ransomware-u

Postoje različite vrste ransomware-a i bilo da se radi o Locky ili WannaCry ransomware-u scenarij je isti: Računalo biva zaraženo preko štetne datoteke koja u korisnički sustav dolazi ili putem e-pošte, preuzimanjem datoteka sa interneta ili putem USB uređaja nakon čega enkriptira sve korisničke datoteke. Nakon što je računalo zaraženo na ekranu se prikaže poruka koja korisniku objašnjava što se upravo dogodilo i zahtjeva određeni iznos u Bitcoin valuti za otključavanje korisničkih podataka.

2016. godine kompanija Verizon Enterprise Solutions je zaražena ransomware sadržajem i podaci o preko 1.5 milijuna njihovih klijenata su ponuđeni na prodaju. U Svibnju 2017., Britanska nacionalna zdravstvena organizacija (NHS) je također imala slučaj ransomware-a i 16 bolnica je moralo otkazati sve klijente i zakazane operacije. Ransomware ne bira svoje žrtve. Bilo da se radi o velikim organizacijama, bolnicama ili pojedincima, štetan sadržaj se širi i tko god klikne postaje žrtva.

Discover GFI MailEssentials

Bolje spriječiti nego liječiti. Ne dopustite da Vaši podaci postanu taoc ransomware-a.

Postoji niz koraka koje možete poduzeti kako bi se adekvatno zaštitili:
Secure
 • Napravite sigurnosnu pohranu podataka.

  Pobrinite se da su vaši podaci sigurno pohranjeni na offline lokaciji ili u oblaku i da je podatke dozvoljeno samo čitati.
 • Kontrolirajte i blokirajte e-mail privitke.

  Pobrinite se da je sva e-pošta provjerena prije nego dođe do korisničkog sandučića.
 • Primjenjujte sigurnosne zakrpe.

  Posljednji WannaCry ransomware je koristio sigurnosni propust koji je Microsoft zakrpa tri mjeseca prije pojave WannaCry ransomware-a.
 • Kontrolirajte datoteke koje se preuzimaju s interneta.
Discover GFI MailEssentials
Zaštitite Vašu elektroničku poštu

Email je jedan od najpopularnijih načina širenja štetnog sadržaja. Preporuča se implementirati rješenje sa višestrukim anti-virusnim i anti-SPAM filterima. GFI MailEssentials ima 5 anti-virusnih i 13 anti-SPAM modula koji Vam garantiraju 99% zaštitu sustava i štite Vas od potencijalnih prijetnji.

Kontrolirajte USB uređaje

Kontrolirajte USB uređaje koji dolaze u vaše okruženje. Bilo da se radi o klasičnim USB uređajima za pohranu podataka, vajskim diskovima ili mobilnim uređajima, potrebno je u svakom trenutku imati kontrolu nad korištenjem uređaja i nad podacima koji se prenose sa tih uređaja u okruženje ali i iz okruženja na njih.

Discover GFI MailEssentials
Discover GFI MailEssentials
Spriječite skidanje štetnog sadržaja sa interneta

Uz e-poštu, svakako jedan od najpopularnijih načina širenja štetnog sadržaja. Potrebno je implementirati rješenje koje će kontrolirati pristup internetskom sadržaju. Blokirati pristup stranicama sa štetnim sadržajem i kontrolirati datoteke koje se skidaju sa interneta u Vaše okruženje.

Pobrinite se za sigurnosne zakrpe

Vrlo važan korak u zaštiti svakog sustava je briga o sigurnosnim zakrpama. Bez obzira na veličinu Vašeg sustava, jedan od preduvjeta za očuvanje stabilnosti i sigurnosti je pravovremena primjena sigurnosnih zakrpa za operativne sustave i korisničke aplikacije.

Discover GFI MailEssentials
Zaštita elektroničke pošte

GFI MailEssentials

GFI MailEssentials je VBSpam-certificirano rješenje koje kombinira više različitih anti-spam tehnologija (SpamRazer, greylisting, IP reputation filtering, Bayesian filtering, i drugi) kako bi osigurao razinu detekcije spam poruka od 99% sa minimalnim brojem pogrešaka. Koristi 5 anti-virusnih modula (Avira, BitDefender, Kaspersky, Sophos & Cyren)i metodu polimorfične detekcije štetnog sadržaja. Pravila se primjenjuju granularno, na bazi korisnika što vam omogućava kontrolu protoka e-pošte. Proizvod možete skinuti i isprobati POTPUNO BESPLATNO na 30 dana putem gumba za preuzimanje instalacijske datoteke.

Isprobaj
Kontrola USB uređaja

GFI EndPointSecurity

Zaštitite Vaš sustav i svoje korisnike od mogućeg gubitka podataka. 'Bring your own device' (BYOD) trend i korištenje prijenosnih uređaja za pohranu podataka znatno otežavaju posao stručnjacima zaduženim za sigurnost sustava. Takvi uređaji mogu poslužiti kao vektor upada u korisnički sustav ali isto tako mogu poslužiti i za iznošenje povjerljivih podataka iz tvrtke. GFI EndPointSecurity Vam olakšava kontrolu korištenja USB uređaja, enkripciju povjerljivih podataka i nadzor nad podacima koji ulaze i izlaze iz sustava. Pomaže Vam da se uskladite sa nizom sigurnosnih regulativa i očuvate sigurnost sustava i podataka. Isprobajte GFI EndPointSecurity proizvod POTPUNO BESPLATNO.

Isprobaj
Kontrola internet prometa

GFI WebMonitor

Ne kontroliranje web aktivnosti može uzrokovati probleme sa ransomware-om, pad sustava i gubitak povjerljivih podataka ali ujedno i naštetiti ugledu tvrtke. GFI WebMonitor Vam olakšava filtriranje internetskog prometa i kontrolu nad stranicama koje se posječuju. Pomaže u otklanjanju zastoja uzrokovanih pretjeranim korištenjem popularnih web servisa ili torrent klijenata. Kontrolira sve datoteke koje se preuzimaju sa interneta i skenira ih u stvarnom vremenu pomoću 3 anti-virusna modula štiteći tako Vaš sustav od mogućih sigurnosnih ugroza.

Isprobaj
Kontrola sigurnosnih zakrpa

GFI LanGuard

GFI LanGuard je Vaš osobni virtualni konzultant zadužen za procjenu sigurnosti Vašeg sustava i kotrolu provedbe sigurnosnih politika. Analizira sustav i predlaže korake potrebne poduzeti za postizanje maksimalne razine sigurnost. Kontrolira sigurnosne zakrpe i omogućava automatizaciju postupka primjene sigurnosnih zakrpa. Kontrolira sigurnosne zakrpe za Microsoft ®, Mac® OS X®, Linux® i preko 60 drugih aplikacija različitih proizvođača. Koristi se sa preko 60,000 poznatih sigurnosnih procjena za vaš fizički i virtualni sustav ali i za mrežne i mobilne uređaje. Sa GFI LanGuard proizvodom možete biti sigurni da će Vaš sustav biti adekvatno zaštičen i u skladu sa nizom sigurnosnih regulativa kao što su PCI DSS ili GDPR.

Isprobaj
Vodić kroz Ransomware

GFI Software je u suradnji sa tvrtkom IDG Connect kreirao vodić kroz zaštitu od ove neprestano rastuće prijetnje. Skinite ga, dijelite s Vašim kolegama. Dolazi sa kompletnim vodićem kroz prevenciju ransomware sigurnosnih ugroza ali i sa savjetima i trikovima vezanim uz sigurnost Vaših sustava.

Preuzmi dokument